De een leert door boeken te lezen, de ander door naar congressen te gaan of opleidingen te volgen. Ik ben er de afgelopen tijd achtergekomen dat ik leer door bij andere mensen af te kijken. En gelukkig verkeer ik in goed gezelschap:

In de leerschool van het leven is afkijken nadrukkelijk toegestaan. Een leuk mens word je als je glorieus gefaald hebt in je pogingen om op anderen te lijken. Bron: René Gude  Verander Uzelf. Wie wij worden willen

Afkijken dus. Dat zouden meer mensen moeten doen! Vandaar een overzicht van mijn inspiratoren, bij wie ik in 2016 de kunst afkeek. Inclusief links naar must reads en must sees.

Inspirator 1: Marjolein Ploegman

Zoals je wellicht weet, zijn Isa Claassens en ik op dit moment druk bezig met het opzetten van een nieuwe basisschool die 50 weken per jaar van 8 tot 18 uur open is. Marjolein Ploegman – een van de beste onderwijspioniers van Nederland die je mogelijk kent uit de Tegenlicht-uitzending De onderwijzers aan de macht – is een van onze inspiratiebronnen. Zij heeft laten zien dat het mogelijk is een eigen school op te richten. Haar krachtige en verfrissende visie en moed zijn meer dan afkijkenswaardig. Er is niemand die Isa en mij zo onbaatzuchtig heeft geholpen bij het ontwikkelen van onze nieuwe basisschool als zij. Ik gun de wereld meer Marjoleins.

Inspirator 2: Joseph Kessels

De grondlegger van mijn vak opleidingskunde, die me in zijn interactieve college deed afvragen of onze basisschool wel een eigen directeur nodig had. De hoogleraar met de mooiste Linkedin-bio ooit geschreven. Van wie ik leerde hoe je complexe maar o zo cruciale onderdelen van succesvol leren, zoals leercultuur, verrassend helder maakt. Een echte enchanter in real life:

“Enchanters (…) go beyond the realm of knowledge and into the realm of wisdom. (…)— an embodiment of Schopenhauer’s famous distinction between talent and genius, in which he asserted that talent hits a target no one else can hit, whereas genius hits a target no one else can see.” Bron: Brainpickings

Inspirator 3: Willem Dudok

Altijd als ik mijn eigen website en twitteraccount of die van onze school verder wil ontwikkelen, kijk ik even hoe Willem Dudok dat doet. Van hem – oprichter van campagnebureau Johnny Wonder – leer ik de kunst van het prikkelend, professioneel en met een glimlach vertellen van je verhaal. Overtuigend, maar toch heel persoonlijk en bescheiden. Zijn bureau ontwikkelde dit jaar de ontroerend mooie wervingscampagne voor nieuwe pleegouders: Supergewone Mensen Gezocht. Willem, een man die zelfs mij geïnteresseerd kreeg in de Tour de France en van wie ik hoop dat hij zich in 2017 wederom waagt aan het maken van mooie (wieler)podcasts.

Inspirator 4: Opleidingskunde

Mijn deeltijdopleiding, waar ik al in 2010 afstudeerde, maar waar ik nog steeds jaarlijks terugkeer naar Paul Jacobs of William de Kaste. Een opleiding die doet waar heel veel opleidingen over dromen: een echte verbintenis aangaan met je alumni. Hun nieuwe studio L&D, ontmoetingsplaats voor studenten, docenten en professionals is meer dan een aanrader.

Inspirator 5: Harry Sonnenschein

In mijn werk help ik pioniers om hun onderwijsideeën tot werkelijkheid te maken. Werk dat ik veelal achter de schermen uitvoer. Met het oprichten van onze nieuwe school was ik opeens zelf de pionier die het podium op moest. Bij Harry  – veranderkundige en coach – keek ik af hoe je dat doet. En leerde ik tegelijkertijd hoe je de mensen in je team stimuleert ook dat podium te beklimmen. Hij begeleidde dit jaar ruim 1000 verpleegkundigen (en hun bazen) in het Jeroen Bosch Ziekenhuis bij de uitdaging hun zorg te verbeteren. En opeens stonden ze daar: de verpleegkundigen tussen de artsen, voor het eerst op de wetenschapsdag, gloedvol hun verhaal te vertellen. Harry liet me zien hoe je Daniel Pink’s Autonomie, Meesterschap en Zingeving echt in de praktijk brengt.

Inspirator 6: De Groeijweij

In 2013 hadden onderwijsinnovator Jur Koksma en ik het idee om een groep mooie mensen bij elkaar te brengen en samen met hen elk kwartaal een avond te organiseren waarop we van elkaar zouden leren: de Groeijweij. Dat pakte verrassend goed uit: zo organiseerde docent/schrijver/acteur Maarten de Meijer (geniale blog) een avond over improvisatietheater en Jur een avond over de Italiaanse poëzie en liefdesfilosofie. Nog steeds is de Groeiweij een hechte club die me helpt over mijn eigen schaduw te springen.

Inspirator 7: Imre Reutelingsperger

Ik keek in 2016 nog geen 40 uur TV. De helft van deze TV-tijd was van de hand van Imre Reutelingsperger. De beste editor van Nederland, aldus Mees Peijnenburg, en toevallig  mijn schoonzus. Imre leerde me met totaal andere ogen naar films en docu’s kijken. Zij is de editor die nooit in de spotlight staat, maar van wie ik nu inzie hoe belangrijk ze is voor prachtfilms als Geen Koningen in ons Bloed en dito docu’s als Schuldig. Tijd voor een ode aan de editor. Bij dezen de eerste stap.

Inspirator 8: Joris van Meel

In 2016 werkte ik veel, heel veel. Dat is niet erg als werken lang niet altijd als werken voelt, maar soms vergat ik een beetje te leven in de hectiek van werk in combinatie met een jong gezin. Joris was en is gelukkig de man die mij dagelijks herinnert hoe je het leven in zijn volle omvang leeft en met lef elk goed idee tot werkelijkheid maakt.  Die alles leest en mij de allerbeste artikelen – hoe je je tijd het beste kan besteden – blogs van eigen hand  – hoe je jaar gefocust beginnen met het Yearcompass – en de leukste muziek – Darlyn – stuurt.  Ik hoop bij hem mijn leven lang te blijven afkijken.

Bij wie keek jij af? Deel het in een reactie op deze blog.