Gefascineerd door het idee dat de grootste erfenis van een generatie de wijsheid uit levenservaring is, ging beroemd fotograaf en filmmaker Andrew Zuckerman op uitgebreid wijsheidsonderzoek uit. Zonder ooit eerder mensen geïnterviewd of gefotografeerd te hebben, reisde hij de hele wereld af uitgerust met 12 koffers vol apparatuur. Met hulp van Desmond Tutu lukte het hem om 60 buitengewone mensen, allen 65+, te interviewen over hun belangrijkste levenslessen. Van Nelson Mandela tot Rosamunde Pilcher en Clint Eastwood.

Voor Zuckerman zelf ook een leerzaam project. Vergelijkbaar volgens hem met een opleiding over “leven” aan een topuniversiteit. Het resultaat: een erg mooi boek inclusief film genaamd Wisdom: The Greatest Gift One Generation Can Give to Another.

Een deel van de film kun je hieronder bekijken. Daarnaast gaf Andrew ook een lezing over hoe hij dit megaproject tot stand heeft gebracht, hoe ook hij als beroemd fotograaf faalangst kende en welke levenslessen de grootste indruk op hem maakten.

Een levensles die mij in ieder geval bijbleef was:

“You can’t get to wonderful without passing through alright”  Bill Withers