Het was eind december 2019. Een zonnige derde kerstdag, waarop ik (pre-corona) met een selecte club van 100 mensen deelnam aan de Jaarplandag van Rick Pastoor (schrijver van het boek GRIP). Voordat ik de blog Wait but Why las, was ik in de vooronderstelling dat alles nog kon: oneindig veel tijd doorbrengen met mijn gezin, familie en vrienden en bergen boeken lezen. Maar teken je je leven uit in maanden, dan wordt duidelijk dat ik waarschijnlijk al 85% van de tijd met mijn broer heb besteed. Of dat voor onze dochter Sinterklaas nog slechts twee decembermaanden bestaat. En ik – als ik 90 word – nog maximaal 180 boeken kan lezen. Hoewel ik me erg bewust was van het feit dat 90 worden geen vanzelfsprekendheid is, had ik mijn tijd ongemerkt breed uitgesmeerd over veel mensen, projecten en weekendactiviteiten.

Deze foto komt uit de video over de Jaarplandag en werd gemaakt door Merel Mollema

Wat is een jaarplandag?
De jaarplandag was in deze zoektocht naar focus de perfecte stok achter de deur. Even weg van huis, weg van de werkmail en weg van de waan van de dag. Om zo een dag lang ongestoord terug te kijken op de hoogte- en dieptepunten van 2019 en concrete doelen te stellen voor het jaar dat komen gaat (een handige template daarvoor vind je hier). Dat had ik natuurlijk alleen kunnen doen, maar samen was het leuker en meer gefocust. Gecombineerd met de toepasbare inzichten uit GRIP en aanstekelijke adviezen van Rick wist ik mijn beste jaarplan tot nu toe te maken.

Wat de jaarplandag mij bracht
Ook in voorgaande jaren blikte ik terug op de twaalf maanden die achter me lagen en schreef ik een plan voor het jaar dat komen ging. Toch heeft dit jaarplan me meer gebracht. Zo:

 • Schrijf ik met mijn man nu elk half jaar een brief aan onze kinderen over de mooie momenten en de dingen die ons aan hen opvallen omdat we merken hoe snel herinneringen aan hun jonge kinderjaren vervliegen
 • Werk ik het merendeel van mijn tijd aan projecten naar mijn hart en in ‘mijn stad’ in plaats van uitsluitend op meer dan 60 km afstand
 • Spreek ik familie en beste vriendinnen twee keer zoveel door vaker te bellen, hen te helpen, met hen te wandelen of samen musea te bezoeken
 • Leerde ik mezelf podcasts maken en editen, zodat ik die kon inzetten in het onderwijs dat ik voor professionals ontwikkel
 • Vroeg ik een fantastische vrouw uit mijn netwerk om mijn mentor te zijn (en ze zei JA!) om met regelmaat te sparren over vraagstukken in mijn werk en mezelf scherp te houden
 • Hield ik sporten beter vol, omdat ik switchte naar een dagelijkse korte work-out in plaats van een wekelijkse lange training
 • Ben ik dankbaar om, ondanks de pandemie, online mijn 10 jarig bestaan als onderneemster te mogen vieren

Kortom: een dagje gefocust werken aan een plan, zorgde voor resultaten die een grote invloed hadden op mijn jaar en mijn leven.

Waarom dit jaarplan me meer bracht dan de vorigen
Hoe kan het nu dat het waarmaken van deze dromen en doelen beter lukte dan vorig jaar? Ik ontdekte drie belangrijke redenen:

 1. Droom groot, start klein
  In voorgaande jaarplannen formuleerde ik doelen voor het hele jaar. Met als gevolg dat ik een A4 vol ambitieuze doelen had, waarbij de neiging tot uitstellen op de loer lag. In plaats daarvan werk ik nu 4 – 7 doelen per kwartaal en per categorie uit (gezin, werk, relatie, vrienden, gezondheid, sideprojects). Dat zorgt ervoor dat ik beter keuzes kan maken en de doelen concreter, haalbaarder en motiverender zijn. Ook leerde ik door deze blog over de ‘vier gaspitten’ dat ik niet elk kwartaal op elk ‘gaspit’ (familie, relatie, vrienden, gezondheid of werk) een ‘superdoel’ moest stellen, maar er eentje moest kiezen om op te focussen. Een gedachte die me extra hielp tijdens de eerste lockdown, een periode waarin het gaspit ‘familie’ ongelooflijk hoog stond en ik bewust accepteerde dat het niet het moment was voor een ambitieus extra project in mijn werk.

 2. Geef voeding en aandacht
  Waar ik bij vorige jaarplannen mijn doelen om de paar maanden (voornamelijk in vakanties) uit de kast haalde, kijk ik nu elke week op vrijdagmiddag even naar mijn doelen en vertaal die naar minimaal één actie voor de komende week (meer hierover vind je in deze ‘weekly review‘-blog). Zo ontwikkelden mijn kwartaaldoelen zich tot 10-12 kleine concrete tussenstappen. De droom ‘het 10 jaar bestaan van mijn onderneming (online) vieren’ werd > het kwartaaldoel ‘uitnodigingen versturen’ en werd > de weekactie ‘genodigdenlijst maken’. En ja, die ‘review’ kost een half uur per week. Toch besloot ik dit in ieder geval een kwartaal vol te houden. Ik merkte gedurende die maanden dat ik:
  • met meer focus mijn werkdagen startte
  • meer rust had gedurende de week
  • eenvoudiger keuzes kon maken in de dingen die ik wel én niet (meer of meteen) deed.
  • blij werd van het behalen van doelen die al lang op mijn wensenlijstje stonden
  • verrassend genoeg, creatiever werd, omdat ik bewust tijd inplande om over belangrijke vraagstukken na te denken

 3. Organiseer steun
  Toch waren er ondanks de doelen en dromen die ik heb kunnen waarmaken, ook natuurlijk nog veel plannen en wensen die onvervuld bleven. Bijvoorbeeld omdat mijn werk urgenter was dan mijn sideprojects, de review er in lockdown bij inschoot of gewoon omdat ik het spontane meer voorrang gaf dan het geplande. Op sommige gebieden was dat prima of fijn. Op andere gebieden (gezondheid bijvoorbeeld) wilde ik mezelf scherper houden. Op dat soort momenten hielp het me om steun te organiseren. Ik vroeg een vriendin en een fijne collega om me met een vraag of rake opmerking regelmatig te herinneren aan mijn doel (‘Wat ga je volgende week doen om gedurende de werkdag wel een blokje om te gaan?’). In eerste instantie voelde dat gek, gedurende de rit bleek het voor ons beiden fijn om elkaar hierop te bevragen en samen nieuwe rituelen te ontwikkelen (overleggen deden we vanaf toen belwandelend).

  Daarom heb ik dit jaar weer een jaarplandag in mijn agenda geblokt, dit keer samen met mijn man. Wil je ook gefocust aan een jaarplan schrijven? Je kunt op woensdag 30 december deelnemen aan de online Jaarplandag van Rick.

  Ik ben benieuwd hoe jij je doelen en dromen van het afgelopen en komende jaar waarmaakt(e). Wat hielp jou om nieuwe routines te ontwikkelen? Leuk als je je beste tip hieronder deelt.