Ideeboekje2

Goed bezig! Leuk dat je verder wil met het ideeënboekje

Op deze pagina vind je leestips, extra oefeningen en mooie bronnen. Heb je zelf goede tips? Voeg ze dan als reactie onderaan deze pagina toe!

Maak een keuze uit de onderstaande 4 mogelijkheden:

1. Heb je meer ideeën nodig?

 • Lees dan deze blog met een top 200 van goede gewoontes op het gebied van gezondheid, ontspanning, sociaal leven, werk en meer.
 • Een tandje dieper? Lees één van de compacte boeken van de School of Life. Onder leiding van filosoof Alain de Botton schreven verschillende auteurs verfrissend over vragen als: ‘hoe verbeter je de wereld?’, ‘hoe pieker je minder over geld?’ en ‘hoe vind je de baan die bij je past?’.
  Boekjes zijn zowel in het Engels als in het Nederlands verkrijgbaar en geven, in mijn ervaring, meer inzicht en diepgang dan de meeste ‘zelfhulpboeken’ zonder saai te worden. In deze blog vind je een korte impressie van een aantal boekjes. Je kunt ook één van de workshopavonden volgen. Komend najaar zijn deze workshops niet alleen in Amsterdam, maar ook in Eindhoven en Utrecht te volgen.
 • Twee tandjes dieper? Volg de online cursus “Start with why” van schrijver en coach Simon Sinek. Ik heb heel veel e-learning trajecten gezien en ontwikkeld. Van dit traject werd ik erg enthousiast. Daar waar in het gelijknamige boek de Why van bedrijven meer centraal staat, onderzoek je in deze cursus stap voor stap je persoonlijke drijfveren. Elke stap wordt toegelicht met een heldere video van Simon zelf en een prikkelende oefening. Je bespreekt deze oefeningen ook met een door jou gekozen vriend of collega. Deze persoon wordt ook door video’s van Simon geinstrueerd.
  Al met al een interactief en diepgaand traject. Enige nadelen vond ik de soms over de top Amerikaanse toelichting (‘inspiration’, ‘do what you love’ and ‘wake up every single morning and be fullfilled’) die Simon geeft. Op zijn site en op Tedx kun je een video van hem zien, zodat je weet of je dat aankan (-: Daarnaast betaal je 129 dollar. Als je al verwend bent met hele sterke gratis cursussen van universiteiten op bijvoorbeeld Edx, dan is dat een flink bedrag. Daar krijg je wel 10 uur sterke e-learning voor terug.

2. Wil je minder piekeren? 

 • Ga dan aan de slag met het korte boekje ‘lichter leven‘ van psycholoog Gijs Jansen. Leven met  twijfels, onzekerheid, verwachtingen uit je omgeving en de hoge lat die je voor jezelf legt, kan knap lastig zijn. Een natuurlijke neiging is hier tegen te strijden: ‘als ik een andere baan/meer vrije tijd/strakker lijf/meer ervaring/een ander huis… heb, kan mijn leven echt beginnen’. Helaas werkt dat vaak niet zo. Dit boekje biedt een alternatief door moeilijke omstandigheden die er altijd in je leven zullen zijn te accepteren en meer energie over te houden voor dingen die je echt belangrijk vindt.
 • Tandje dieper? Lees dan het boek ‘Voluit leven’ van hoogleraar Ernst Bohlmeijer dat je helpt de Lichter Leven technieken uitgebreid te oefenen.

3. Wil je graag meer doen in minder tijd? 

 • Volg de site Lifehacking.nl waar je elke dag handige tips kunt lezen om je effectiviteit te vergroten. Van compact je tas inpakken, slimmer je veters strikken (vooral voor hardlopers en wandelaars een aanrader) en zonder zorgen wachten op iemands emailreactie.
 • Tandje dieper? Lees de blog over Zen to Done. Deze methode wordt ook wel gezien als de ultieme samenvatting van het Amerikaanse timemanagementboek ‘Getting things done‘. Waar Getting Things Done, gek genoeg, een dikke pil is, lees je in deze blog op 1A4 de belangrijkste tips (leestijd: ongeveer 10 minuten).
 • Twee tandjes dieper? Lees dan het gratis e-book Zen to Done (leestijd: ongeveer 1 avond).

4. Wil je van jouw idee een onderneming maken? 

 • Lees dan de blog die ik schreef toen ik zelf 5 jaar geleden begon als zelfstandig adviseur of bekijk de presentatie incl. video’s die ik gaf voor de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen over ondernemerschap. In de presentatie vind je ook een aantal extra vragen om je ondernemende idee te verdiepen.
 • Tandje dieper? Lees het boek “Innocent: hoe je van 100% fruit een merk maakt“. Een boek dat leest als een trein, maar je tussen de mooie verhalen en smoothiefoto’s door alle belangrijke basics van het ondernemerschap meegeeft.

 

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!