Stel je voor: je woont in een buurt met 2 basisscholen binnen een straal van 5 minuten fietsen van je huis. Toch lijkt geen van beide scholen helemaal te passen bij je kind, je wensen, idealen of gewoon je werkende leven (kwart over twee je kind ophalen?).

Of: er bestaat wel een superschool, maar die werkt met lange wachtlijsten en lotingen. Zou het dan niet mooi zijn als je je eigen school zou kunnen starten?

Prof. Paul Zoontjes sprak erover tijdens het grondwetfestival van de Onderwijsraad. Een interessant college waarin hij in slechts 15 minuten een snelcursus geeft. In het kort (vanaf minuut 07.10 in het college): wie een school start en gesubsidieerd wil worden door de overheid, moet voldoen aan twee eisen:
1. Een voldoende aantal leerlingen die de school zal bezoeken (dat dien je vooraf aan te tonen). Wat ‘voldoende’ betekent hangt af van je woonplek: hoe groter het aantal inwoners per vierkante meter, des te hoger ligt de lat, leert de site van het ministerie van OCW.
2. Een duidelijke richting (levensbeschouwelijk of religieus). De onderwijsmethode valt echter buiten het begrip richting: dus Dalton of Montesorri onderwijs voldoet hier niet.

Deze tweede eis, wordt mogelijk in de nabije toekomst weggenomen. De staatssecretaris van OCW wil, op advies van Onderwijsraad, dat ouders ook een school kunnen stichten op basis van een goed onderwijsidee of mooie onderwijsmethode. De kamerbrief is in de zomer al verstuurd. Het is nu wachten op goedkeuring.

Tot die tijd is het hopen op de toelating tot (of het toch zelf oprichten van) een superschool (Tegenlicht uitzending uit 2013). Of bekijk één van de andere inspirerende voorbeelden uit de Tegenlicht uitzending uit 2014: Niekée in Roermond, Hyperion Lyceum in Amsterdam of De School in Zandvoort.

Paul Zoontjes from Onderwijsraad on Vimeo.